Bitcoin Bryter Historisk Prishøyde

Bitcoin Bryter Historisk Prishøyde

Farvel til den gamle rekorden—Bitcoins valutakurs i forhold til dollaren har brutt gjennom 69 000 dollar-merket. Det historiske høydepunktet blir oppdatert hver få dager, takket være en gunstig sammensmelting av flere faktorer.

I november 2021 var Bitcoin bare ett øre fra å nå 69 000 dollar-merket, og satte en rekord på den tiden. Det tok kryptovalutaen nesten to og et halvt år å bryte dette historiske høydepunktet. Den nåværende veksten har pågått i flere måneder, og viser en misunnelsesverdig stabilitet. Analytikere er enige—grensen er ennå ikke nådd.

Nåværende Situasjon

Per 14. mars hadde Bitcoins valutakurs på Binance-børsen overgått 73 600 dollar (779 563,84 NOK). I løpet av den foregående uken nådde verdien nye historiske høyder flere ganger. Siden begynnelsen av året har mynten verdsatt seg med mer enn 70 %, og kapitaliseringen har overgått 1,4 billioner dollar. I rangeringen av de største eiendelene etter markedsverdi tok Bitcoin åttende plass, og overtok sølv og Meta-selskapets aksjer i topp ti.

Det tidligere syklusens maksimum ble brutt den 5. mars, da prisen på Bitcoin trygt krysset 69 000 dollar (730 841,10 NOK), men deretter stupte til 61 000 dollar (646 105,90 NOK). Innen en dag stabiliserte kursen seg og fortsatte å stige jevnt.

En undersøkelse om adopsjon av kryptovaluta i Norge i 2023 viser en nedgang i den totale eierskapsraten for kryptovaluta fra 10 % til 8 %. Til tross for nedgangen, viser yngre generasjon en voksende interesse for kryptovalutaer: 23 % av befolkningen planlegger å kjøpe kryptovaluta innen det neste tiåret. Kjønnsgapet i eierskap av kryptovaluta har økt: 13 % av mennene eier kryptovaluta sammenlignet med 4 % av kvinnene.

Hvorfor Bitcoin Verdsettes—Hovedpremissene

Bitcoin øker for øyeblikket aktivt i pris, drevet av en kombinasjon av flere faktorer. Det første premiss er at amerikanske regulatorer godkjente spot exchange-traded funds (ETF-er), noe som betydelig forenkler tilgangen til å kjøpe kryptovaluta. Det andre er det kommende halveringen. Det tredje er den generelle forbedringen i situasjonen på de tradisjonelle finansmarkedene.

Bitcoin-ETF

En ETF er en børsnotert fond som kombinerer verdifulle eiendeler. Disse er igjen delt inn i aksjer (handelsenheter) som handles på børsen sammen med aksjer.

I januar 2024 ble 11 kollektive investeringsfond i Bitcoin lansert på det amerikanske finansmarkedet. Investorer fikk muligheten til å kjøpe aksjer i disse fondene gjennom enkle meglerkontoer. Essensen er at kryptovalutaen selv ikke overføres til kjøperens eierskap, men prisen på dets aksjer vil øke proporsjonalt med dynamikken i kryptovalutaens vekst.

Den økte etterspørselen etter fondsaksjer fører naturlig til at ETF-utstedere aktivt kjøper opp digitale mynter for deres forsyning. IBIT-fondet fra det internasjonale investeringsselskapet BlackRock, hvis Bitcoin-saldo nå når nesten 198 000 BTC (omtrent 14 milliarder dollar), er et godt eksempel. Samtidig blir det utvunnet i gjennomsnitt tusen bitcoins daglig. Tilbudet faller betydelig kort for etterspørselen, noe som fører til et underskudd—en konstant følgesvenn til prisøkningen av enhver eiendel.

Halvering

Halvering er en planlagt hendelse som opprinnelig ble inkorporert i Bitcoins programmeringskode og forekommer hvert fjerde år. Det er en kunstig prosess med å redusere raten av ny myntgruvedrift, noe som resulterer i at gruvearbeiderens belønning for å legge til en ny blokk til blockchain blir halvert.

I den nåværende syklusen er belønningen for å bekrefte en blokk 6,25 BTC. Den kommende halveringen forventes i april: som et resultat vil belønningen reduseres til 3,125 BTC. Kryptovalutaen vil bli enda mer knapp: Bitcoins utstedelse er begrenset til 21 millioner digitale mynter, hvorav mer enn 19,6 millioner allerede er utvunnet.

Kryptomarkedet har opplevd tre Bitcoin-halveringer siden introduksjonen i 2009. Hver gang var dette ledsaget av en økning i valutakursen: etter hver halvering nådde prisen et historisk toppunkt på den tiden innen to år. Denne hendelsen øker ytterligere krypto-investorers interesse, noe som fører til en økning i etterspørselen.

Situasjonen på de Globale Finansmarkedene

En forventet forbedring i situasjonen på de tradisjonelle finansmarkedene har vært en like gunstig faktor for Bitcoins bane. Dette ble fremmet av den mulige senkningen av nøkkelrenter, som annonsert av sentralbankene i mange land i begynnelsen av året. En IMF-rapport, publisert i 2022, bekrefter den årlige økningen i korrelasjonen mellom digital valuta og aksjemarkedet. Den voksende avhengigheten av kryptomarkedet på aksjeindekser er resultatet av innflytelsesrike institusjonelle investorer fra ulike økonomiske sektorer som går inn i bransjen.

Er Det Lønnsomt å Kjøpe Bitcoin Nå?

Den nåværende situasjonen på kryptomarkedet er gunstig for en fortsatt økning i Bitcoins pris. Eksperter hadde forutsett denne vårens oppdatering av det historiske maksimumsprisen allerede i 2023. Kursdynamikken etter tidligere halveringer indikerer også at veksten vil fortsette.

Samtidig er det verdt å være oppmerksom på frykt-og-grådighetsindeksen. Etter å ha oppdatert myntens maksimumspris den 5. mars, nådde den 90 poeng av 100 for første gang på de siste tre årene. Denne indikatoren reflekterer krypto-investorers tendens til å kjøpe eller selge digital valuta i øyeblikket.

Under prisstigningen på Bitcoin, har eiere av eiendelen en tendens til grådighet, noe som lett forklares med frykten for å gå glipp av fortjeneste. Når prisen faller og indeksen går inn i den røde sonen, blir den emosjonelle reaksjonen å selge mynter.

Ifølge skaperne av indeksen kan «ekstrem frykt» (0–25 poeng) indikere investorers økte bekymring, og bli en premiss for et lønnsomt eiendelskjøp. Omvendt signaliserer «ekstrem grådighet» (75–100 poeng) at en korreksjon og en nedgang i kurset er forventet i markedet.

Likevel vil ikke en prisrullering i nær fremtid være en overraskelse. Det er et naturlig fenomen som følger toppen: før aktivet kan fortsette å stige, må det stabilisere seg på et nytt nivå etter å ha møtt en nedgang i etterspørselen og selgerpress.

Bitcoin-prognose

Ifølge analytikere ved Bitfinex-kryptobørsen vil Bitcoins valutakurs overfor dollaren overgå 100–120 000 dollar (1 059 190–1 271 028 NOK) innen utgangen av 2024, og det historiske maksimumet for syklusen vil bli nådd i 2025. Det amerikanske hedgefondet Pantera Capital satser på at mynten vil verdsettes til 147 000 dollar (1 557 009,30 NOK) innen 2025. En enda dristigere prognose ble laget av CEOen for kryptovalutaselskapet Blockstream, Adam Back, som uttalte at han forventer at Bitcoins pris vil stige til 100 000 dollar før halveringen skjer.

Til tross for alle de positive prognosene og dynamikken, er det viktig å huske at enhver kryptovaluta er en risikabel volatil eiendel. Verdien av den digitale mynten kan stige eller falle med tusenvis av dollar på bare én dag. Det er alltid muligheten for en negativ hendelse som kan føre til en prisrettelse, fra uforutsette regulatoriske tiltak til konkursen til store selskaper i kryptoindustrien.

Dagens trend